Discipline

Tekvondo se deli na pet disciplina:

 • Osnove (Kibon)
 • Forme (Poomsae)
 • Samoodbrana (Hosinsul)
 • Lomljenje (Kyokpa)
 • Borba (Kyorugi)

Većina klubova se danas specializuje za takmičarski deo tekvondoa (sportska borba i forme), iako su svi delovi tekvondoa važni za postizanje majstorskih zvanja.

Osnove (Kibon)

Na samom početku, trening tekvondoa je bio nalik karateu i sastojao se od vežbanja tradicionalnih stavova, blokova i udaraca. Danas se tradicionalnim tehnikama ne posvećuje mnogo vremena i u većini škola su ih zamenile vežbe na vreći i sa fokusarima. Osnove tekvondoa dele se na: stavove, blokove, udarce rukom i udarce nogom. Cilj učenja osnova je razvijanje pravilne tehnike, korišćenje celog tela i očuvanje tradicije tekvondoa.

Forme (Poomsae)

Forma je borba protiv zamišljenog protivnika, koja se sastoji od 16-30 pokreta. Pokreti se sastoje od udaraca i blokada rukom i nogom u određenom stavu. Učenje formi je pravi temelj svake borilačke veštine pa tako i tekvondoa. Forme pomažu u usavršavanju kretanja i tehnike. One se još nazivaju „Poomse“ ili „Hjong“. Forme su koreografisane borbe protiv zamišljenog napadača, koje vežbač izvodi sam sa ciljem razvijanja ravnoteže i usavršavanja osnovnih tehnika. Većina tekvondo sportista danas vežba forme kukivon (Kukkiwon) ili forme ITF (ili kombinaciju).

Kuki-Tekvondo sadrži osam učeničkih formi za niže pojaseve (taeguek poomsae) i devet majstorskih formi za crne pojaseve (yudanja poomsae). Neki klubovi još uvek podučavaju forme (palgwae), koje su razvijene u isto vreme kad i majstorske forme, ali većina klubova koristi novije i modernije forme teguk (taeguek).

Izvođenje formi je danas međunarodni sport i većina zemalja ima tehničke reprezentacije koje se takmiče u izvođenju formi.

Samoodbrana (Hosinsul)

Iako je tekvondo olimpijski sport, i u većini klubova se trenira prvenstveno kao sport, ne sme se zaboraviti prvobitno poreklo i svrha nastanka tekvondoa kao borilačke veštine. Osnovni motiv nastojanja svakog sistema borbe prvenstveno predstavlja izraz ljudskog nagona za održanjem i odbranom od neprijatelja i uključuje i samoodbranu od svih hvatova, gušenja, poluga, noža, štapa, dva i više napadača i slično.

Još jedan sport koji svoje korene vuče iz drevnih borilačkih veština Koreje je Hapkido, veština u kojoj se pažnja prvenstveno poklanja brzini i efikasnosti tehnike, i realne samoodbrane, a ne sportu.

Lomljenje (Kyokpa)

Test snage ili test lomljenja, je metod kojim se meri snaga i brzina udaraca, kao i mentalna koncentracija učenika. Izvodi se tako što se mnoštvo tekvondo tehnika primenjuje na daske, cigle ili neki drugi čvrsti materijal. Najčešće se udara pesnicom, bridom dlana, petom i risom stopala. Tehnike se mogu izvoditi sa zemlje ili u skoku, jedna ili više uzastopnih.

Kjukpa (Kyukpa) je najviši metod provere snage, brzine i fokusa udarca i pruža jaku motivaciju učenicima za dublje razumevanje i usavršavanje ove veštine. Obavezan je deo polaganja za sve više pojaseve.

Borba (Kyorugi)

Poslednji i po mnogima najvažniji deo tekvondoa je borba. Ovu kategoriju grubo možemo podeliti na dogovorenu borbu (borba na jedan, dve ili tri koraka, borbene vežbe sa ili bez štitnika) i slobodnu borbu (sa ili bez štitnika). U borbama tekvondoa koriste se ručne i nožne udaračke tehnike, ali ne i bacanja, čišćenja ili gušenja.

Najpopularniji aspekt tekvondoa je sigurno slobodna borba. U slučaju olimpijske borbe po VTF pravilima, radi se o borbi po pravilima ful-kontakta, sa štitnicima i o međunarodnom sportu koji je predstavljen na Olimpijskim Igrama. Primenjuje se tek kada učenik dostigne dovoljan opseg znanja (plavi pojas), tako da su povrede svedene na minimum (ređe nego u fudbalu, košarci itd.).

Olimpijski Tekvondo

Tekvondo se prvi put pojavljuje kao demostracioni sport na Olimpijskim Igrama u Seulu 1988., te ponovo u Barseloni 1992. Od Sidneja 2000. tekvondo je standardni dao Olimpijskih Igara. Olimpijsko takmičenje odnosi se samo na borbu po pravilima VTF-a.

Borba po pravilima VTF-a sastoji se od 3 runde od 2 minuta, po pravilima ful-kontakta. Borba se završava nokautom, predajom, diskvalifikacijom ili prebrojavanjem bodova na kraju meča. U slučaju nerešenog rezultata, održava se dodatna runda po principu zlatnog boda. Ako je rezultat na kraju dodatne runde još uvek izjednačen, sudije određuju pobednika odlukom o superiornosti.

Dozvoljene tehnike su udarci rukom u telo i udarci nogom iznad pojasa. Udarac u telo vredi jedan bod, udarac u glavu tri boda.

Za nedozvoljene radnje dobija se opomena (kyongo), dve opomene predstavljaju negativan bod (gamjeom). U slučaju težih prekršaja, sudija može automatski dodeliti negativan bod. Četiri negativna boda donose diskvalifikaciju.

VTF propisuje sledeću zaštitnu opremu prilikom sportske borbe:

 • Štitnik za telo
 • Štitnik za glavu (kaciga)
 • Štitnike za podlaktice i potkolenice
 • Štitnik za prepone (suspenzor)
 • Zaštitna guma za zube
 • Rukavice