Šta je tekvondo?

Tekvondo je korejska borilačka veština nastala posle Drugog Svetskog Rata, spajanjem različitih drevnih borilačkih veština koje su se praktikovale u to vreme. Ime je nastalo spajanjem tri korejske reči u jednu „Tae”, što znači slomiti ili udariti nogom, „Kwon“, što znači slomiti ili udariti rukom i „Do“ što znači put ili metod. U slobodnom prevodu tekvondo (TaeKwonDo) možemo prevesti kao način borbe nogama i rukama. Tekvonodo se odlikuje brzim i atraktivnim nožnim udarcima. Danas ga smatramo jednom od najpopularnijih borilačkih veština u svetu. Disciplina tekvondoa, sportska borba, je priznata od strane Međunarodnog Olimpijskog Komiteta kao olimpijski sport i uvrštena je u program letnjih olimpijskih igara od 1988.

U Srbiji se tekvondo vežba organizovano od 1979. godine, a Tekvondo Savez Srbije je osnovan 1985. godine, kada je primljen u Sportski savez Srbije. Od 1997. godine, savez nosi ime Tekvondo Asocijacija Srbije. Treneri koji danas rade u TK „Crvena Zvezda“ su jedni od začetnika tekvondoa u Srbiji.

Tekvondo zvanja se dele na deset učeničkih zvanja (kup) i devet majstorskih zvanja (DAN). Novi polaznici kreću od desetog zvanja (kup) beli pojas, sve do majstorskih zvanja (dan) crni pojas.

Tačne boje pojaseva zavise od škola i federacija, ali većina škola se drži sledećeg sistema:

  • 10. i 9. kup: Beli pojas
  • 8. i 7. kup: Žuti pojas
  • 6. 5. i 4. kup: Plavi pojas
  • 3. 2. i 1. kup: Crveni pojas
  • 1. DAN i viši: Crni pojas

Većina škola takođe koristi pruge (trake) na kraju pojasa da označi međustepene. Tako žuti pojas označava 8. kup, dok žuti pojas sa plavom prugom označava 7. kup, ili „viši žuti pojas“.

Takmičenja u tekvondou su obično grupisana po zvanjima, tako da se polaznici bore s protivnicima sličnih mogućnosti.